Zero Waste Kampeerbos

Afgelopen jaar hebben we onze eerste gasten mogen verwelkomen op OEST Farm&Stay. Het was heel fijn om te merken dat mensen het naar hun zin hadden. Ze genoten van de natuur en stilte om hen heen, iets waar wij elke dag van genieten. Ze gingen ‘back to basic’ en waren met weinig tevreden. Kinderen speelden met takken, water en zand, en misten hun beeldschermen niet. Mensen boden ons aan om te helpen in de tuin en werden vervolgens enthousiast om hun eigen tuin ook eetbaarder te maken.

Pistraw

Sommige mensen waren verrast door het feit dat er geen normale spoeltoiletten waren in het bos, maar in plaats daarvan een compost toilet. Maar meestal volgde dan een tweede verbazing wanneer ze erachter kwamen dat dit compost toilet eigenlijk heel schoon was en niet stonk. Anderen waren super enthousiast om de urinoir in een stapel strobalen te zien! Kinderen waren blij hun etensresten naar onze varkens en kippen te brengen. En bijna iedereen vond het leuk een vuurtje te maken en boven onze rocket stove te koken met als enige benodigdheden een paar droge takjes. En wat is er nou lekkerder dan vers, huisgebakken brood en vers fruit en groente direct uit de tuin.

koken op de rocket stove

Alle bovenstaande voorbeelden hielpen om het afval te beperken. Wij proberen te leven en werken volgens de permacultuur principes, en ‘produceer geen afval’ (één van de principes) vinden we heel belangrijk. Maar, ondanks die dingen, zaten elke dag de afvalemmers weer vol. Gelukkig scheidden mensen hun afval, maar toch… En dat is de reden waarom ik dit artikel schrijf, om tips te geven en te vragen om de hoeveelheid afval in ons kampeer / voedselbos dit seizoen drastisch te verminderen.

Het zou geweldig zijn als we een ‘zero waste campsite‘ zouden kunnen worden!

Afval draagt o.a. bij aan de vervuiling van onze oceanen en meren, het verhoogt het broeikasgas effect dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde en het vervuilt de grond en het water onder en rondom de afvalbergen. Laten we dus stappen zetten om ons afval te reduceren!

5 termen om te overdenken voor je iets aanneemt of koopt: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot (in deze volgorde)

Refuse (weigeren): is zo simpel als ‘nee’ zeggen tegen afval en kiezen voor herbruikbare alternatieven. Weiger ‘single use plastics’, zoals wegwerpbekers, plastic flesjes, pakjes drinken, plastic bestek en rietjes.

Reduce (verminderen): bedenk voor je iets koopt of je het echt wel wil of nodig hebt.

Reuse (hergebruiken): Hergebruiken en repareren gaan hand in hand. Wanneer je iets wil weggooien en iets nieuws wil kopen, vraag jezelf dan eerst af of je het niet kan repareren of hergebruiken met een andere bestemming. Dit is van toepassing op kleding, meubels en elektrische apparaten. Maar denk ook aan het hergebruiken van glazen potten om voedsel te bewaren, een pagina van een krant of tijdschrift om een cadeau mee in te pakken of een oud T-shirt dat nog dienst kan doen als poetsdoek.

Recycle: Als je een product echt niet meer zelf kunt gebruiken, zorg dan dat het op een goede manier verwerkt wordt. Recyclen is een manier om de afvalberg zo klein mogelijk te houden.

Rot (composteren): omdat je afval weigert en hergebruikt zou je voornamelijk organische dingen moeten overhouden, die kun je composteren. Als de gemeente waarin je woont geen groenafval inzamelt, begin dan zelf met composteren!

Mijn tips om je afval te verminderen:

Real, unpacked food

Onze input om onze gasten te helpen om hun afval te verminderen:

  • het kraanwater is drinkbaar
  • kruiden om het water en eten mee op smaak te brengen zijn rondom de tentplekken te plukken.
  • we verkopen eigen fruit, groente, noten en eieren
  • we verkopen zelfgebakken brood en koekjes
  • we verkopen granen, meel, pasta, rijst, zaden, linzen and bonen op gewenst gewicht in herbruikbare glazen potten.
  • gasten kunnen gebruik maken van onze buitenkeuken met o.a. rocket stove en pizza oven om zo hun eigen eigen eten vers te bereiden
  • we hebben een lijst gemaakt met lokale winkels en restaurants waar ze ‘echt eten’ verkopen en waar je je eigen verpakking mag meebrengen
  • etensresten mogen in een emmer bestemd voor onze varkens, kippen, en/of wormenbak
  • we dragen zorg voor de ontlasting van onze gasten door het te composteren

Laat het me weten als je nog meer tips en ideeën hebt om ons kampeerbos ‘zero waste’ te maken!

Je zou nu kunnen denken ‘waarom?’! ‘Kamperen is vakantie houden, en vakantie staat gelijk aan het jezelf gemakkelijk maken en genieten.’ Maar probeer daar eens anders naar te kijken. Je hebt vakantie en dus alle tijd om volop te genieten van je basis behoeftes en de werkzaamheden die daar mee gepaard gaan. Je hebt alle tijd om je eigen groentes te oogsten en vervolgens met liefde te bereiden. Eet met aandacht. Wees dankbaar dat je voedsel kunt eten dat je lichaam voedt en dat er borden en pannen zijn om te wassen. Was ze vervolgens met aandacht, wees zuinig met water en zeep en voer een goed gesprek met degene die je helpt met het afdrogen van de vaat. Iets dat je met aandacht doet en waar je de tijd voor neemt, ontstresst en voegt positiviteit toe. Je vakantie wordt er dus alleen maar beter van! Steek dus je kop niet in het zand, je afval is niet weg wanneer jij het in een afvalbak hebt gegooid!

Ik wil dit stuk afsluiten met een geweldige quote van Paul Kingsnorth (in VPRO Tegenlicht; de aarde draait door); ’the flush toilet is a good metaphor for the civilisation we’re living in. You crap into a pipe, you flush it away and you never see it. You never have to deal with your own shit. And then you end up deep in it. But I just think, it’s the notion that you just press a button, and all of your waste disappears and somebody else deals with it somewhere and it’s gonna be okay, is exactly how we grow up, we live our lives like that. ‘